…egy újabb WordPress honlap…

Október 10. a Lelki Egészség Világnapja (World Mental Health Day), aminek szerencsére egyre nagyobb visszhangja van a világban és országunkban is. Nagyon sokan azonban még mindig azt hiszik, hogy a mentális és lelki betegségek, tünetek nem létező, kitalált dolgok, “gyengeségek”, emiatt rengeteg ember (nagyon sok kamasz és fiatal felnőtt is) él diagnosztizálatlan vagy nem komolyan vett mentális problémákkal, esetleg szégyennel az érzései vagy az állapota miatt. Az idei World Mental Health Day-en kiemelt téma a fiatal felnőttek mentális egészségének megőrzése a folyamatosan változó világunkban, ezért arra gondoltam, hogy összeszedem azokat a pontokat, amik nekem segítenek az előbbi megőrzésében, és amikről úgy gondolom, hogy neked is fontosak lehetnek.

Ha úgy érzed, nincs kihez fordulnod, nincs kivel beszélned a problémáidról, akkor a poszt végén találsz egy hosszú listát a különböző lelkisegély szolgálatokról. Ne félj segítséget kérni!

kiemelt_kep.png

Mik azok a dolgok, amiket megtehetsz a mentális egészséged megőrzése érdekében? (Akár napi szinten is.)

 1. Rendszeresen “takaríts” a közösségi média felületeiden
  Rengeteg (tényleg rengeteg) időt töltünk Facebookon, Instagramon és egyéb felületeken, ahol látszólag kontroll nélkül ömlik ránk az információ. Sokan legyintenek, hogy ugyan, csak átfut rajta a szemem, nem számít, azonban tény, hogy minden, amit elolvasunk, látunk vagy hallunk, hatással van ránk, akár tudattalanul is. Éppen ezért fontos, hogy azokat az embereket, akik folyamatosan felkavaró tartalmat osztanak meg, vagy elolvasva a bejegyzéseiket mindig rossz érzésünk támad (idegesség, harag, irigység, frusztráció vagy szimpla kellemetlen érzés), azokat egyszerűen némítsuk, töröljük vagy kövessük ki.
  Storytime: mióta a munkahelyemen az én feladatom a céges Facebook oldalt kezelni, rájöttem, hogy annyi Facebook felület létezik, ahányan vagyunk. A munkahelyi pont az, ami tele van hányva a béna, idézetes képektől kezdve, a felkavaró állatkínzással kapcsolatos napi posztokon keresztül, a szörnyen ostoba megnyilvánulásokat tévő emberekig, amit a saját felületemen kíméletlenül irtok. Mivel ezzel muszáj nap mint nap szembesülnöm, ezért azóta még nagyobb örömmel törlöm és követem ki azokat az embereket a saját platformomon, akik lehúznak vagy rossz érzéseket keltenek bennem.
 2. Ne a pihenésen és az alváson spórolj
  Az “aludj kevesebbet, mert a sikeres emberek kevesebbet alszanak” és “alvás helyett haladj a dolgaiddal” a leggyakrabban felmerülő tippek az interneten, és a legkárosabbak is. Az alvás és pihenés nem jutalom, vagy valami megspórolható, félredobható dolog, hanem emberi alapszükséglet. Alvás és minőségi pihenés nélkül ingerültek vagyunk, hajlamosabbak vagyunk a stresszre, rosszabb döntéseket hozunk, kiégünk; vagyis nem tudunk megfelelően funkcionálni. A nem alvás már rövid távon is komoly mentális és egészségügyi kockázatokkal jár, hosszútávon pedig lelki és fizikai betegségekhez vezet. Azt is vegyétek nagyon komolyan, hogy napi szinten legalább egy órán át kapcsolódjatok ki, – aminek egyébként nem a legjobb módja a közösségi oldalak pörgetése – olvassatok, nézzetek sorozatot, vegyetek egy nagy fürdőt, beszélgessetek a szeretteitekkel, játszatok a háziállataitokkal stb. Ez nem önzőség, hanem a mentális és lelki egészségetek védelme, amihez jogotok van mindenek felett, és ami ráadásul ezerszeresen megtérül.
  Storytime: amióta tudatosan figyelek az alvásmennyiségemre, és beírom a naptáramba azt is, hogy mikor kell pihennem, sokkal hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, jobb döntéseket hozok és kevesebbet szorongok, stresszelek, mint előtte.
 3. A szabadnapjaid legyenek tényleg szabadnapok (ugyanez igaz a szabadságra is)
  Ez összecsenghet az előző ponttal, de nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a szabadnapok és a szabadság nem arra van kitalálva (a munka törvénykönyve szerint sem), hogy azokat a dolgokat behozd, amiket az előző napokban nem sikerült. A szabadság azért van, hogy pihenj, hogy kikapcsolódj, hogy feltöltődj. Igen, tudom, hogy itthon az ember azért vesz ki szabit, mert jön a gázszerelő, de időről-időre vegyetek ki egy napot saját magatokért, a mentális egészségetek megőrzéséért (külföldön egyébként sok munkahelyen teljesen elfogadott indok, ha erre hivatkozva kérsz szabadnapot, sajnos ettől mi még távol vagyunk), és csináljátok azt egész nap, amihez kedvetek van.
  Storytime: sokszor volt bűntudatom, ha “csak úgy” pihenni mertem, ha te is így érzel, sürgősen kezdj el utánaásni, miért és honnan jön belőled ez az érzés, és tudatosan kezdj el rajta változtatni. A pihenés nem lustaság és nem önzés.
 4. Mozogj rendszeresen
  Elcsépelt, de nagyon fontos, hogy találjatok olyan mozgásformát, amit szerettek, amit örömmel csináltok, és gyakoroljátok hetente többször is. A rendszeres torna nagyon sokat segít abban, hogy hatékonyabban kezeljük a stresszt, jobban érezzük magunkat azokban az időszakokban is, amik megterhelőek lelkileg, és a testi egészségünkhöz is nagyban hozzájárul.
  Storytime: évek óta jógázom, egy nagy kihagyás után pár hónapja újrakezdtem, csak úgy otthon. Azóta rájöttem, hogy a rendszeres mozgás az önszeretet egyik formája, sokkal jobban érzem magam fizikailag és lelkileg is, mint akkor, amikor semmit nem mozogtam.
 5. Ne olvass vagy nézz minden nap híreket
  Tényleg ne. Kommenteket a híroldalakon aztán meg végképp ne olvass. Nem attól leszünk tájékozottak, hogy minden nap sokkoljuk magunkat a világ borzalmaival, a politikával vagy az igazságtalanságokkal. Az emberi agy nem tud különbséget tenni aközött, hogy valamire csak gondolunk vagy valamit át is élünk, így amikor elolvassuk a szörnyűségeket, automatikusan a hatásuk alá kerülünk, amihez társul a tehetetlenség érzése is, hiszen a legtöbb dologra nincsen ráhatásunk (persze, amire van, azzal kapcsolatban cselekedhetünk), nem tudunk ellene tenni. Bőven elég hetente pár alkalommal ránézni, hogy mi is folyik a világban vagy az országban, ami nagyon fontos információ, az úgyis eljut hozzád.
 6. Gyomláld ki a lehúzó, bántó, sértő, bántalmazó stb. embereket az életedből
  Senkinek nincsen joga megkérdőjelezni az érzéseidet, bántani téged, figyelmen kívül hagyni a szükségleteidet, tiszteletlenül beszélni, megalázni, megverni, online bántani stb. Sem a szüleidnek, sem egyéb családtagoknak, sem a barátodnak/barátnődnek, sem az osztálytársaidnak, sem a tanáraidnak, sem a munkatársaidnak, sem a főnöködnek, sem a barátaidnak (bár aki így viselkedik, az nem a barátod). Egészséges emberi kapcsolatokban nem így bánunk egymással és nem így kezeljük a konfliktusainkat.l Jogod van jelezni, ha valaki megbánt téged, amivel esélyt adhatsz arra, hogy az illető változtasson a viselkedésén, de ha többszöri jelzés után is folytatja, ne fecséreld rá többet az időd. Tudom, hogy sok esetben ezt nem ilyen egyszerű megoldani, de fontos tudatosítanod, hogy az ilyen viselkedés nem rólad szól, nem te provokálod ki és nem érdemled meg.
 7. Menj el terápiára
  Ez a legfontosabb pont az egész felsorolásban, mert nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Ha valami olyan dolog van az életedben, amivel úgy érzed, hogy nehezen tudsz megküzdeni, esetleg újra és újra ugyanazokkal a dolgokkal szembesülsz (mindig átvernek a pasijaid, nem tudsz nemet mondani a főnöködnek, újraélsz elszenvedett traumákat stb.), akkor menj el terápiára. Ha félsz a családod vagy a környezeted reakciójától, akkor egyszerűen ne mondd el nekik (ha így állnak hozzá, nincs is joguk tudni). A közhiedelemmel ellentétben a pszichológus nem a gyenge és elmebeteg embereknek van kitalálva, hanem bárkinek, aki az élete valamely pontján elakadva érzi magát (márpedig mindenki elakad időnként, és az nem egy jó megküzdési stratégia, hogy úgy teszek, mintha minden rendben lenne).  Tehát valid elmenni szakemberhez akkor is, ha a karrieredben nem tudsz egyről a kettőre jutni, és akkor is, ha gyerekkorodban molesztált valaki, sőt, szimpla önismeretből is érdemes végigmenni egy terápiás folyamaton. Az is lehet, hogy az életed során többször úgy érzed majd, pszichológushoz kéne menned, ez is teljesen rendben van. Folyamatosan változunk, történnek velünk dolgok, amikek fel kell dolgoznunk, soha nem leszünk “készen”. Ugyanilyen fontos az is, hogy ha voltál már pszichológusnál, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ne írd le az egész szakmát emiatt! Keress addig, amíg nem találsz olyan embert, aki segíteni tud a problémádon. A leggyakrabban felhozott ellenérv a terápiára járás ellen, hogy drága. Igen, valóban, nem olcsó dolog, mégis azt kell mondanom, hogy minden erre költött forint megéri, mert a mentális egészséged és a lelki fejlődésed, a saját magaddal kialakított kapcsolatod egész életedben elkísér téged, márpedig egészséges énkép, önbizalom és az elszenvedett traumák, káros családi minták feldolgozása nélkül nehéz, boldogtalan és küzdelmes életünk lehet. Érdemes akár összespórolni rá, és ezt előtérbe helyezni pár hétig, hónapig. Hogy milyen egyéb lehetőségek léteznek, és hogy miért fontos, hogy az ember fizessen a lelki segélyért, arról itt egy szuper cikk: http://pszichologus-maganrendeles.hu/ingyenes-pszichologus/

A fenti pontokat tartottam a legfontosabbnak kiemelni, viszont ti i adhattok ötleteket, mik azok a dolgok, amikkel megőrzitek a mentális és lelki egészségeteket?

 

Fontos linkek, ha nagy bajban, fájdalmas helyzetben érzed magad.

Egyéb információk:

Anonim közösségek:

Önsegítő közösségek, rehabilitációs intézmények:

 

Köszönöm, hogy elolvastátok, ha fontosnak érzitek, hogy máshoz is eljusson az üzenet, akkor osszátok meg a posztot.

Üdv:

Eszter-Virág

Még szintén kedvelheted

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük