…egy újabb WordPress honlap…

Ahányszor szóba jön a kenyérsütés témája társaságban, szinte kivétel nélkül ugyanaz rá a reakció: “az egy borzasztóan nehéz dolog”. Az ilyen kijelentések mindig arra sarkallnak, hogy alaposan utánanézve és egy (vagy több) receptet kipróbálva magam bizonyosodjak meg az igazságról. A kenyérsütéssel már régóta kacérkodtam gondolatban, aztán a múlt héten, amikor sokadszorra olvasgattam Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak című könyvét, pont a kenyérről szóló résznél egy bagett receptbe ütköztem. A könyvről magáról hosszabb bejegyzést tervezek, így most nem is fogom részletezni a tartalmát, csak annyit jegyzek meg, ami a mostani téma szempontjából fontos, mégpedig, hogy a francia nők esznek kenyeret, rendszeresen. A különbség, ami miatt ők kevésbé, vagy egyáltalán nem híznak el tőle az, hogy Franciaországban a kenyérsütésnek hagyománya van, így nem is engedhetik meg maguknak a pékek, hogy rossz minőségű lisztből, “felfújt”, rossz kenyeret adjanak el, illetve a francia nők maguk is szívesen sütnek otthon (plusz nem tömik vele degeszre magukat). A mi itteni kenyerünk – és most főleg a fehér kenyérről beszélek – sem minőségben, sem ízben nem közelíti meg azt, amit magunk készíthetünk. Ezt az alapján a két megsütött kenyér-adag alapján mondom, amiből érdekes módon negyed annyi elég volt a jóllakáshoz, mint a boltban vett kilós kenyérnek, az íze pedig teljesen más, telt és finom.

Bevallom, a második sütésemet dokumentáltam a fotókkal, mivel az első késő éjszakára tolódott és akkor már a fényviszonyok miatt lehetetlenség lett volna használható képeket csinálni, de a recept elsőre is sikerült. Mindössze néhány aránybeli változtatást eszközöltem a második próbálkozásomon és így már tényleg teljesen elégedett vagyok az eredménnyel. Ezt a személyre szabott receptet fogom most megosztani veletek. Elsőre hosszúkás, “igazi” bagett formát készítettem (az alábbi receptből két hosszú bagett jön ki), másodszorra négy kicsi bucit csináltam; tehát a forma kedv szerint variálható, hogy sose legyen unalmas. 🙂

Bagett házilag (1)

Hozzávalók (2 személyre, 2 db hosszú bagetthez vagy 4 kisebb bucihoz)

  • egy 2,5 decis bögre (ebben mérjük ki a lisztet és a vizet)
  • 1 kiskanál száraz élesztő
  • 1 – 1,5 bögre meleg víz
  • 3-4 bögre liszt
  • 1 kiskanál só (ízlés szerint növelhető)
  • 1 tojás felverve és egy evőkanál hideg vízzel elkeverve

Elkészítés

  1. A kiskanál száraz élesztőt elkeverjük fél bögre meleg vízben és 10 percre félretesszük.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, hozzáöntjük az élesztős vizet, majd még 1 bögrényi meleg vizet és a kapott masszát összegyúrjuk.
  3. Lisztezett deszkán (vagy a konyhapulton, ahol én csináltam) 6-10 percig folyamatosan gyúrjuk. Ilyenkor látszik, hogy kell-e hozzá még víz vagy liszt. Akkor jó a tészta, ha ragadós, puha de rugalmas, vagyis nem marad rajta darabokban a kezeden.
  4. A kész tésztát visszatesszük a tálba és egy nedves ruhával lefedjük, majd kb. egy órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk, amíg a duplájára dagad.
  5. Amíg a tészta kel előveszünk egy tepsit, sütőpapírral kibéleljük, majd enyhén beolajozzuk (a legegyszerűbb szilikonos vagy hagyományos ecsetet használni hozzá). A tojást is felütjük egy tálba/bögrébe, felverjük és hozzákeverjük a kanálnyi vizet, ezzel kenjük majd meg a bagettek tetejét.
  6. Amikor a tészta megnőtt két (vagy négy) részre osztjuk és formára igazítjuk, majd a sütőpapírra helyezzük. Ne legyenek túl közel egymáshoz, mert még ilyenkor is nőnek és sütés közben könnyen összetapadhatnak.
  7. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
  8. A bagettek tetejét lekenjük a tojásos keverékkel és éles késsel mélyen bekarcoljuk a tetejét.
  9. Most jön a trükk: egy lábasba, ami befér a tepsink mellé a sütőbe 2 bögre forró vizet öntünk, hogy a levegő nedves maradjon odabent.
  10. 15-20 percig sütjük a bagettet (nekem alsó-felső sütésem van), amíg a teteje barnulni nem kezd. Lehet tűpróbával ellenőrizni, hogy kész van-e. 20 perc után lejjebb tekerjük a fokozatot, mondjuk 180 fokra (én ilyenkor átkapcsolok csak felső sütésre) és addig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.
  11. Amikor kész, kivesszük és hagyjuk kihűlni (bár még melegen is isteni finom egy kis vajjal a tetején).

bagettek

A recept így leírva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen az elkészítés valójában. Hihetetlen jó érzés, amikor kevés alapanyagból, minimális energiabefektetéssel készítesz valami ennyire finomat. Ezért szeretek annyira főzni, mert kikapcsol, kisimítja az idegeimet és még sikerélményt is ad. 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Virág

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük